Orvos

2009.12.21. 18:18

A szereplőhöz tartozó képrejtvény:

2. képrejtvény:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bkrsz.blog.hu/api/trackback/id/tr791614146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szityu 2010.01.02. 16:11:21

miután megkaptuk a hintet, hogy Rékának való rejtvény ez, már könnyű volt, hogy Tótár Pád :) Ekkor még azzal a problémával kellett szembesülnünk, hogy az Összesverseiben _nagyon_ sok vers van. De szerencsére a wikipedia megmondja, hogy melyikek a fontosak. És hát páldául az Elégia egy rekettyebokorhoz az :) Ez nagyon jó rejtvény volt!

btkmersajt 2010.01.02. 16:39:34

gratula. Mit szeretnétek kérdezni az orvostól?

mreka 2010.01.05. 19:33:12

Doktor úr, elmondaná részletesen, mit csinált a tragédia éjszakáján? Semmi, akár lényegtelennek tűnő információt ne hagyjon ki, mert segítségünkre lehet. Másrészt meg szeretnénk kérdezni, tapasztalt-e bármi gyanúsat, ill. gyanakszik-e valakire?

btkmersajt 2010.01.05. 19:56:33

Sajnos nem hinném, hogy sokat tudok segíteni, de elmesélek mindent, ami történt tegnap. A vacsora alatti veszekedésről gondolom már hallottak... Ebben nem volt semmi szokatlan, Mihail és az apja gyakran cívódtak. Vacsora után (mivel ittam egy-két pohárkával) elég bátornak éreztem magam, úgyhogy bekopogtam a szobalányhoz, hogy megkérdezzem, volna-e kedve összejönni velem, de sajnos elutasított. Ezen eléggé elszomorodtam, úgyhogy a szobámba mentem, és elaludtam, reggel már a tragédiára ébredtem fel.
Kérdezték, hogy gyanakszok-e valakire - nos, nem szeretnék alaptalanul vádaskodni, ezért ha lehet, inkább megtartanám magamnak a véleményemet.

mreka 2010.01.05. 23:00:57

Köszönjük. Feltételezem, Ön állapította meg a halál beálltát, ezért a holttestről szeretném kérdezni. Mi tudható a sebekről? Ön szerint mitől származhattak? A helyszínen talált vér (a mennyisége alapján) Ön szerint egy embertől származik? Fordult-e Önhöz valaki a gyilkosság utáni nap orvosi segítségért? A halottszemlekor jelen volt-e Önön kívül valaki? Ki fedezte föl a holttestet?

btkmersajt 2010.01.06. 10:12:36

Sajnos ebben nem tudok segiteni. Mint mondtam, az elozo este egy kicsit felontottem a garatra, ezert aztan sokaig aludtam. Mire felkeltem, mar megtalaltak a holttestet, es kihivtak a csendorseget, akik hoztak a sajat orvosukat, o vegezte el az ilyenkor szokasos teendoket. A verrel kapcsolatban: erdekes kerdes, hogy szarmazhatott-e egy embertol. Nyilvan tudjak, hogy a grof ur verzekenysegben szenvedett, ezert azt kellene mondanom, hogy elkepzelheto, megis kizartnak tartom. Ha ugyanis barmilyen serulest szenvedett, ami verzessel jart, azonnali orvosi segitsegert fordult volna hozzam, en pedig elallitottam volna a verzest, de ez nem tortent meg.
Mas sem fordult hozzam segitsegert.
A holttestet masnap reggel Jazmina asszony fedezte fel, szegenyt nagyon meg is raztak az esemenyek.

szityu 2010.01.08. 08:50:22

Szörnyű, szörnyű... azt hiszem, szükségünk van egy pohár whiskyre. Szabad? [töltök két nagy adagot]
Beszéljünk másról... meséljen a munkájáról! A gróf úr kezelése volt a feladata? Csak a vérzékenység sújtotta szegény gróf urat, vagy más miatt is szüksége volt az orvosi felügyeletre?

Hanem hallja-e, igencsak hálás volt magának a gróf úr! Nem lepődött meg a végrendeleten? Furdal a kíváncsiság, hogy mi volt az, ami agróf urat a változtatásra ösztönözte!

Ja, és még egy kérdés: Szokott kezelni másokat is a családból? Ha jól tudom, köztük is vannak néhányan vérzékenyek. Meg hát nyilván ezernyi nyavalya fordulhat még elő.

[töltök whiskyt még]

szityu 2010.01.08. 08:57:19

és tényleg, doktor úr, meséljen már egy kicsit erről a vérzékenység-dologról! Szégyenszemre nagyon keveset tudok róla... előfordulhat az, hogy a szerencsétlen vérzékenyt pl. megharapják, vagy megszúrja magát, és az elfolyó vértől olyan gyorsan elgyengül, hogy már nincs ideje segítséget kérni se? Egyáltalán, mennyi idelye van ilyenkor az embernek?

btkmersajt 2010.01.08. 09:12:29

1. Azért kellett a kastélyba állandó orvosi ellátás, hogy a vérzékenységben szenvedőket bármikor el lehessen látni, de természetesen, mint háziorvos, minden betegséget én kezeltem a családban. (ezzel válaszolva az utolsó kérdésre is)
Megmondom őszintén, én is meglepődtem, amikor azt mondta az öreg, hogy többet kapok az örökségből. Nem mertem rákérdezni, hogy miért döntött így, de gondolom a hosszú éveken át tartó hűséges szolgálatomat akarta így elismerni.
Köszönöm a whiskyt, igazán finom. Esetleg itt hagyná az üveget?

2. Ez nagyban függ a sérülés mértékétől, de a gróf úr nyakán talált két szúrás semmiképpen sem olyan nagy sérülés, hogy ez előfordulhatott volna. Egy ilyen esetben csak lassan szivárgott volna a vér, és ezt el lehetett volna látni megfelelően.

mreka 2010.01.10. 17:13:50

A holttesten a két szúráson kívül semmi nyomot nem találtak? Zúzódások, karcolások, egyebet? A szúrások milyen mélyek voltak, és milyen távol helyezkedtek el egymástól?

btkmersajt 2010.01.10. 17:17:58

A két szúráson kívül nem volt más külsérelmi nyom a holttesten, ezek a szúrások kb 1.5-2 cm-re voltak egymástól, a nyakon. Hogy milyen mélyek voltak, arról nem tudok semmit.

mreka 2010.01.10. 17:26:38

Talán meglepő lesz a következő kérdésem: történt mostanában valami a szemüvegével?

btkmersajt 2010.01.10. 17:28:28

nem történt vele semmi. Hiszen látja, most is rajtam van.

mreka 2010.02.03. 04:18:55

Istvan Szita: Doktor úr!
szed-e a családban valaki altatót és/vagy nyugtatót? Van-e önnél itt a kastélyban ilyesmi? És az elmúlt időben kért-e valaki öntől ilyesmit vagy más gyógyszert?

btkmersajt 2010.02.03. 10:46:06

Igen, a kislánynak és Milosnak is altatót kell szedniük. Természetesen van nálam, a saját szobámban. Mindig az adagolásnak megfelelően adok kettejüknek. Más gyógyszert nem kértek tőlem.

szityu 2010.02.04. 05:49:27

Jé, hogyhogy a kislánynak altatót kell szednie ilyen fiatalon? és mennyi volt az adagja?

És doktor úr, mennyire erős ez az altató? Ha mondjuk most bevennék belőle egyet (noha nem szoktak alvásproblémáim lenni), de megpróbálnék küzdeni az elalvás ellen, elaludnék tőle? Mennyi idő alatt kezdene el hatni? Hogyan változna ez, ha többet, mondjuk kettő-hármat vannék be?

És ha jól értem, ön szokta adagolni a gyógyszert? És még arra hadd kérjem meg, hogy nézze meg a gyógyszeresdobozt, nem hiányzik-e belőle a szokásosnál több? Szokta-e zárni a szobája ajtaját? Bejöhetett-e valaki, amíg mondjuk a szobalánynál volt, vagy aludt?

btkmersajt 2010.02.04. 08:26:44

A kislány hiperaktív, enélkül nem tudna aludni. Az adagja megfelelő szinten volt, természetesen nem egy felnőtt adag.
Ez a gyógyszer nem különösebben erős, egy adagtól nem dőlne ki, csak álmosnak érezné magát. Több adagtól már lehet, hogy hamar (egy-két perc alatt) elaludna.

Így van, a gyógyszert csakis én adagolhatom. Jöjjenek, nézzük meg, de biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz. [bemegyünk a szobába, előveszem a gyógyszeresdobozt] Úristen! De hiszen eltűnt! Valaki elvitte az altatót! Ha jól látom, más nem hiányzik. Ja de, még a néhány injekciós tű is, amivel be kell adni. Maguk aztán tehetséges nyomozók, hogy erre rájöttek. Az ajtót nem szoktam zárni, sose gondoltam volna ilyesmire, értékes tárgyak meg nincsenek a szobámban.
Ha szabadna megjegyeznem: korábban kérdezék, hogy gyanusítok-e valakit, és akkor nem szerettem volna mondani semmit, de most már nem tudom magamban tartani - szerintem az az olcsó ügyvéd, Petar tette mindezt.

mreka 2010.02.05. 18:55:13

Úgy tűnik, haladunk az eset megértésében, de ez most számos más kérdést is fölvet. A kislány tabletta formájában kapja a gyógyszert? Milosnak hová szokták szúrni a tűt az orvosság beadásakor? Ki(k)nek a feladata, hogy az orvosságot beadja neki? Ha Hümér (:-D) is folyadék formájában kapja, akkor ugyanazt az üveget használják mindketten, ami a fürdőszobában van? Menjünk, nézzük meg, abból is hiányzik-e ahhoz képest, amennyi tegnapelőtt volt benne.
Petarra miért gyanakszik?
Végül pedig arra lennénk kíváncsiak, tegnap este, a gyilkosság estéjén, a Kislány miért nem kapott altatót? Azt mondta, Ön mindig jelen szokott lenni a bevételekor.

btkmersajt 2010.02.05. 23:46:02

A válaszok sorban:
a kislány cukorra csepegtetett formában kapja az altatót, hogy ne kelljen mindig injekciót kapnia. Így kevésbé hatékony a gyógyszer, de nála ez a módszer vált be.
Milos izomba kapja a gyógyszert, injekcióban. Az orvosság kezelése természetesen az én feladatom, Hümérnél a szülei is ott szoktak lenni, Milosnál pedig a szobalány szokott segíteni. Mindketten ugyanazt a gyógyszert kapják, ugyanabból az üvegből. Menjünk, nézzük meg a fürdőszobai üvegcsét! [megyünk] Ez is eltűnt! Sejtelmem sincs, hova tűnhetett!
Hogy miért gyanakszom Petarra? Mert anyagias, csak a pénz érdekli, és az új végrendelet bizonyára feldúlta. Ugyan a vacsoránál viszonylag csendes volt (Mihailhoz képest), de szerintem csak ő tehette. Mihailnak nem volt közvetlen érdeke az apja halála, Andreas és Milos pedig sosem lennének képesek ilyesmire, Petarból viszont kinézem, hogy elvakította a harag, és megölte a saját apját.
Hümér tegnap valóban nem kapott altatót, a vacsora körüli felfordulásban egyszerűen kiment a fejemből. Máskor is fordult már elő néha, hogy nem kapott altatót a kislány.

szityu 2010.02.28. 23:59:07

Doktor úr, most, hogy eltűnt az altató, mit fog csinálni a kislánnyal és Milossal? Mennyire bonyolult utánpótlást beszerezni? Bármikor tud újat venni, vagy van valami korlátozás rá, hogy milyen gyakran vehet?

Másik kérdésem: eltűnt most két üveg altató. Ha egy ember kap ennyit egyszerre, az elég lenne ahhoz, hogy meghaljon?

és még egy: ez a gyógyszer keserű ugyebár. Mennyire? Bele lehetett volna csempészni a gróf úr tegnap esti vacsorájába egy adagnyit úgy, hogy ne vegye észre a keserű ízt? esetleg többet?

szityu 2010.03.01. 00:02:09

Doktor úr, még egy kérdés: tűnt el néhány injekciós tű is. Ha megszúrta valaki a gróf urat egyszer-kétszer injekciós tűvel, aztán nem látta el, attól elvérezhetett? olyan hihetetlennek tűnik, hogy ilyen kis sebtől...

btkmersajt 2010.03.01. 14:21:53

Bármikor tudok utánpótlást szerezni, csak le kell mennem a faluba.

Nem lenne elég ennyi altató megölni valakit - valószínűleg nem lenne jól az alvás után, de nem halna bele.

A gyógyszer nagyon keserű - a kislánynak cukorra cseppentve adjuk, és még így is utálja, mert túl keserű. Ha valaki az ételbe keverte volna, biztos, hogy észrevesszük.

Sajnos a vérzékenység nem játék, egy ilyen kis sebet, mint egy tűszúrás is el kellene látnom. Viszont lehetetlen, hogy a gróf úr ne vette volna észre, nagyon figyelt mindig a betegsége miatt a különböző vérzésekre.

szityu 2010.07.05. 04:46:39

Doktor úr, van valami ötlete arról, hogy miért kapott ön jókora részesedést az örökségből - nagyobbat, mint a fiúk?

szityu 2010.07.05. 04:48:03

ja, bocs, megtaláltam a választ feljebb :) rémlett, hogy kérdeztem már :)
süti beállítások módosítása